ZNAČAJ INTEGRALNIH ŽITARICA
Ovdje predstavljamo tri proizvoda koja su proizvedena potpuno ili djelimično od integralnog pšeničnog brašna i koji su nutritivno bogati vlaknima, vitaminima i mineralima.
Zašto izabrati integralne žitarice i proizvode od integralnog zrna?
Integralne žitarice imaju integralno (cijelo) zrno koje predstavlja cjelokupno sjeme i sastoji se od tri jestiva dijela. Mekinje i klica sadrže najveću koncentraciju vitamina, minerala, dijetnih vlakana i bioaktivnih spojeva, a endosperm proteine, ugljikohidrate i manje količine vitamina i minerala.
Nutritivni značaj integralnih žitarica i proizvoda od integralnih žitarica
• Visok sadržaj dijetnih vlakana
• Bogat izvor vitamina B grupe
• Raznovrstan sadržaj minerala (cinka, željeza, magnezijuma, mangana, fosfora, kalcijuma)
• Sadrže složene visokokvalitetne ugljikohidrate, bioaktivne spojeve (polifenoli, stanoli, steroli, antioksidansi), fitinsku i ferulinsku kiselinu, lignane, sumporne spojeve…
Prednosti integralnih žitarica i proizvoda od integralnog zrna
• Omogućavaju pravilno pokretanje crijeva, omekšavaju stolicu, preveniraju zatvor
• Sprečavaju konstipaciju i otežano pražnjenje crijeva
• Stvaraju osjećaj sitosti
• Snižavaju loš holesterol i šećer u krvi
• Mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tip 2
• Smanjuju rizik za razvoj raka debelog crijeva, dojke i prostate
• Unapređuju kardiovaskularno zdravlje
• Poboljšavaju osjetljivost na insulin
• Imaju zaštitni efekat na razvoj divertikuloze
Iz našeg asortimana predlažemo tri proizvoda sa integralnim žitaricama:
Projekat su podržali: